Međunarodno priznati ispiti iz opšteg engleskog jezika

KET (Key English Test) je prvi nivo Cambridge ispita i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku A2. Njime se potvrđuje da je savladan osnovni nivo svakodnevnog pisanog i govornog jezika. Ispit oponaša situacije iz realnog života i namenjen je polaznicima čije je vladanje jezičkim veštinama engleskog jezika na osnovnom nivou, potrebnom prilikom putovanja u zemlje engleskog govornog područja.  Ovaj ispit osposobljava kandidate da: steknu osnovne govorne veštine engleskog jezika; razumeju jednostavne tekstove na engleskom; komuniciraju u užem spektru situacija; razumeju kratke pisane poruke i usmena uputstva. Iako je KET osnovni ispit, daje Vam mogućnost da otkrijete svoje jake i slabe tačke u engleskom jeziku i otvara Vam put ka višim kvalifikacijama, kao što su Preliminary English Test (PET) i First Certificate in English (FCE).

PET  (Preliminary English Test) je drugi nivo Cambridge ispita iz engleskog jezika. U pitanju je ispit srednjeg nivoa koji na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku B1. Položen PET ispit pokazuje da je student savladao jezik u toj meri da može da se snađe u, uglavnom, očekivanim situacijama u društvu i na poslu u engleskom govornom okruženju. Osim glavnih jezičkih veština – čitanje, pisanje, slušanje i govor – PET proverava i poznavanje gramatike i rečnik, i procenjuje sposobnost polaznika da se sporazumeva na engleskom jeziku u realnim životnim situacijama.
PET je ispit namenjen onima koji se koriste svakodnevnim pisanim i govornim engleskim na srednjem nivou znanja. Podrazumeva snalaženje u širem spektru situacija, razumevanje znakova, natpisa i obaveštenja, kao i dovoljno poznavanje engleskog za zapošljavanje na mestu službenika, tehničkog sekretara ili u ugostiteljstvu, izgradnji i proizvodnji. Osim toga, ovaj ispit će učiniti da: uspešno komunicirate u svakodnevnim situacijama, postavljate jednostavna pitanja i odgovarate na postavljena pitanja, čitate jednostavnije tekstove iz udžbenika i magazina, pišete pisma na različite teme, pravite beleške tokom sastanaka. Kao i svi Cambridge ESOL ispiti, PET je priznat širom sveta i otvara Vam vrata u budućnost.

TOEFL – Test of English as a Foreign Language – neophodan je preduslov za upis na većinu američkih koledža i univerziteta, a takođe i mnogi programi za davanje stipendija predviđaju položen TOEFL ispit.
Ovo je, dakle, ispit koji testira sposobnost kandidata da prati nastavu i učestvuje u svim aspektima studentskog života na engleskom jeziku. Fakulteti u Americi sami određuju broj bodova potreban za upis, a prosečan broj bodova koji se traži podrazumeva visok nivo znanja i ujednačeno vladanje svim jezičkim veštinama. Test je prihvaćen i od strane različitih profesionalnih tela, imigracionih službi i drugih vladinih agencija. TOEFL test se organizuje u centrima širom sveta – trenutno postoji više od 270 centara u preko 100 zemalja. TOEFL je namenjen kandidatima starijim od 16 godina.

IELTS (International English Language Testing System) test je osmišljen da omogući procenu jezičkih sposobnosti kandidata koji žele da studiraju ili rade u sredinama u kojima je engleski jezik zvanične komunikacije.Test je zajednički projekat Cambridge ESOL, Britanskog saveta i IDP Education Australia: IELTS Australia. Dizajniran je u skladu sa najvišim međunarodnim standardima procene engleskog jezika i testira sve četiri jezičke veštine: slušanje, čitanje, pisanje i govor. Univerziteti i poslodavci u mnogim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Kanadu i SAD, priznaju IELTS kao dokaz o poznavanju engleskog jezika. Test je prihvaćen i od strane različitih profesionalnih tela, imigracionih službi i drugih vladinih agencija. IELTS test se organizuje u centrima širom sveta – trenutno postoji više od 270 centara u preko 100 zemalja. IELTS je namenjen kandidatima starijim od 16 godina.