Međunarodno priznati ispiti iz poslovnog engleskog

FCE (First Certificate in English) je viši srednji nivo Cambridge ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku B2. Od polaznika na ovom nivou očekuje se da mogu da rade ili studiraju i da se, kao turisti, lako snalaze u zemljama engleskog govornog područja. Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i neke studije širom UK, kao i svuda u svetu. Takođe, FCE otvara vrata za dalje obrazovanje i profesionalno usavršavanje, kao i vrata ka višim nivoima Cambridge ESOL ispita – CAE i CPE. FCE je ispit za one koji već poseduju dovoljan nivo znanja da samostalno mogu razumeti različite tekstove i poentu pročitanog teksta, praviti beleške dok neko drugi govori na engleskom, pričati na engleskom na razne teme i razumeti sagovornika ili radio/televizijski program. FCE osposobljava kandidate da  samouvereno koriste engleski u stvarnim situacijama.

CAE (Certificate in Advanced English) je prvi od dva najviša nivoa Cambridge ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku C1. Od polaznika na ovom nivou očekuje se da se samouvereno snalaze u većini situacija u društvu, na poslu i na studijama visokog obrazovanja u zemljama engleskog govornog područja. CAE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, kao i mnogi drugi u svetu, uključujući i poslodavce. Ovaj ispit je dokaz da je Vaš engleski visoko profesionalan i da ste Vi osposobljeni da: pratite sve akademske kurseve na univerzitetskom nivou, efektno komunicirate na menadžerskom i profesionalnom nivou, sa samopouzdanjem učestvujete na radnim sastancima ili akademskim predavanjima i seminarima, sprovedete složena i izazovna istraživanja, postanete prepoznatljivi i istaknete se u svom akademskom i radnom okruženju.

CPE (Certificate of Proficiency in English) je najviši nivo Cambridge ispita engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku C2. Na ovom nivou polaznici se približavaju standardnom engleskom jeziku, koji je blizak jeziku obrazovanog izvornog govornika. CPE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, a i mnogi drugi širom sveta, kao dokaz o nivou znanja potrebnom za pohađanje kurseva visokog obrazovanja ili postdiplomskih studija. Mnogi poslodavci, takođe, priznaju ovaj sertifikat.
CPE je najnapredniji Cambridge ispit. Namenjen je onima koji koriste engleski u profesionalne i akademske svrhe. Ovaj ispit Vas osposobljava za korišćenje engleskog pri davanju stručnih saveta, razmatranju složenih i osetljivih pitanja, detalja dokumenata, prepiske ili izveštaja. Osim toga, ovaj ispit će učiniti da: razumete sa lakoćom sve što čujete ili pročitate, tokom prezentacije napravite tačne i precizne beleške, razumete kolokvijalne izraze, razgovarate o složenim i osetljivim pitanjima bez ikakvih kočnica, precizno se i tečno sporazumevate u svakoj situaciji i okruženju.